Läkande mat bak och mat från grunden
Här kommer jag dela recept som jag själv gillar och tycker om, och som jag hoppas du ska gilla och vilja prova. Jag kommer fylla på rullande med start den 21/8
.
Mjuk Pepparkaka
Sätt ugnen på 175 grader
Du behöver
4 ägg
15 dadlar urkärnade
3 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
3 tsk pepparkakskrydda
0,5 dl olivolja
0,5 dl växtbaserad grädde
0,5 dl växtbaserad gräddfil
0,75 dl lingon
Gör så här
Mixa ägg och dadlar väl
Addera olja, grädde och gräddfil, mixa ihop
Blanda mjöl kryddor och bakpulver i en annan bunke, blanda sen ner mjölblandningen mixa ihop
Rör sist ner lingon
Häll smeten i en silikon form, använder du annan form så täck formen med bakplåtspapper
Grädda i ugn ca 30 minuter
Baka smaka ät och njut
Lycka till
Matig Blåbärs kaka
Glutenfri, mjölkfri och fri från vitt socker
Gör så här
Sätt ugnen på 185 grader
Klä en brödform med bakplåtspapper
Mosa 2 stora eller 3 små bananer lägg i bunke och tillsätt
2 ägg
3 msk mandel smör
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
1/2 kryddmått salt
och vispa ihop till en smet i ca 2 minuter
tillsätt och rör ner
3 dl glutenfria havregryn
Lägg smeten i formen och toppa med blåbär
Sätt in i ugnen på nedersta falsen ca 30 minuter allt beroende på ugn
Tips, bre ett lager med mandel smör på för det där lilla extra
Baka smaka ät och njut
Lycka till
Vörtbröd 1 limpa Sätt ugnen på 175 grader
1 dl olivolja
4 ägg
1,5 dl porter
0,75 dl sockerfri julmust
2 tsk bakpulver
1 tsk malen nejlika
0,5 tsk pomeransskal, malda
1 tsk malen ingefära
3dl bovetemjöl
3 dl rismjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk flingsalt
1 dl russin
Vispa ihop olivolja, porter, julmust,
kryddor lönnsirap och ägg i en bunke
I annan bunke
Blanda mjöl, fiberhusk , bakpulver, salt och russin
Blanda nu båda blandningarna i en matberedare till en smetig deg
Lägg bakplåtspapper i en brödform lägg i den smetiga degen eller om du väljer en silikon form då använder du ej bakplåtspapper
Grädda i ugn på den nedre falsen ca 35 minuter
Baka smaka ät och njut
Lycka till
Saffransbullalr ca 50 st
Glutenfria, mjölkfria och fria från vitt socker Sätt ugnen på 175 grader Du behöver 6 dl vatten 6 dl havredryck 1 dl olivolja Blanda samman ingredienserna i en bunke
Blanda i en annan bunke 4 dl havremjöl jag mixar eget på glutenfria havregryn 4 dl rismjöl 4 msk fiberhusk 3 tsk bakpulver 4 pkt saffran 1-1,5 dl kokos socker här kan du labba efter tycke och smak 1, 5 dl russin Gör så här Blanda samman de torra ingredienserna med mjölkblandningen och blanda i en bakmaskin eller en elvisp Låt degen vila i 15 minuter Täck 2 bakplåtar med bakplåtspapper, rulla runda bullar och lägg på plåten Pensla bullarna med ägg eller vatten Grädda bullarna i ugnen ca 15 minuter Baka smaka ät och njut Lycka till
Fröknäcke 2 plåtar Glutenfria
Matiga banan muffins ca 12 st
Gör så här
Sätt ugnen på 185 grader
Förbered muffins formar jag använder silikon
Vispa samman med elvisp ca 2 minuter
2 stora bananer eller 3 små
2 ägg
2 tsk bakpulver
0.5 dl torkade tranbär
3 msk jordnötssmör sockerfritt
Rör sen ner 3 dl glutenfria havregryn till en smidig smet
Lägg nu smeten i formarna och sätt in i ugnen på mitten falsen i ca 12 minuter allt beroende på ugn
Baka smaka ät och njut
Lycka till
Chokladbollar ca 25 st
Gör så här
.
Lasagne 4 port
Sätt ugnen på 200 grader
Du behöver
850 gr vegofärs formbar
ca 600 g passerade tomater
1 mellanstor gul lök
300 gr bönpasta plattor
500 gr keso laktosfri
500 ml kokosmjölk
Kryddor att använda
Flingsalt, nymalen svartpeppar, oregano & muskotnöt
Olivolja till stekning Toppa med riven parmesan
Gör så här Hacka löken
Fräs löken i olivolja använd en stor gryta Tillsätt nu färsen och fräs i ca 7 minuter
Baguette 2 stycken
Glutenfria Mjölk fria
Sätt ugnen på 250 grader
Blanda i en bunke
2 dl havremjölk
4dl vatten
4 msk olivolja
Blanda i en annan bunke
4 dl rismjöl
2 dl havremjöl jag mixar eget på glutenfria havregryn
2 msk fiberhusk1,5 tsk flingsalt ( Himalaya)
2 tsk bakpulver
Blanda samman båda blandningarna i en bakmaskin eller för hand till en kladdig smet
Ta sedan ut degen på väl mjölat bord. Dela degen i två delar knåda och var inte rädd att använda rismjöl om du behöver och forma avlånga baguetter och vrid dom.
Lägg baguetterna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper, pudra över lite rismjöl
Sätt in en ugnsfast form med ca 2 dl vatten i botten på ugnen och sätt även in bröden och grädda på mitten falsen ca 35 minuter allt beroende på ugn
Baka smaka ät och njut
Lycka till
Rödbetssoppa 4 port
Glutenfri Mjölkfri
Du behöver
4 stora rödbetor
6 medelstora potatisar
2,5 dl kokosmjölk
1 dl havregrädde
salt och nymalen svartpeppar
2 tsk torkad basilika
Gör så här
Skala och skär potatisen och rödbetorna i något sånär lika delar och lägg i en gryta, täck med vatten och lägg i en grönsaksbuljong
Koka upp och låt koka tills de mjuknat och ta av från spisen spara 0,5 dl vätska för att att ha senare resten av kokvattnet häller du bort
Mixa nu potatisen och rödbetorna slät inga bitar, ställ tillbaka på plattan och tillsätt nu kokosmjölk, havregrädde, vatten avkoket, basilika, salta och peppra koka upp ta bort från spisen färdigt att servera
Vid servering Toppa gärna med pumpa kärnor solroskärnor havregurt och något gott bröd till
Laga smaka ät och njut
Lycka till
Äpplemos
Fritt från vitt socker
Du behöver
3 kg orensade äpplen
2 dl vatten
1 dl kokos socker
2 msk Ceylon kanel
Gör så här
Ta bort kärnhuset och dela äpplena i bitar
Lägg äpplen vatten och kokos socker i en stor gryta och låt koka upp, låt sen sjuda på låg värme rör om då och då tills äpplena är mjuka. Tillsätt den pressade Citronen rör om ta av från plattan
Låt kallna och lägg moset i burkar eller plastpåsar och frys in
Laga smaka ät och njut
Lycka till
Stuvad Rödkål 4 port
Du behöver
1/2 stort Rödkålshuvud 2,5 dl kokos mjölk
1 dl riven parmesan Himalaya salt & nymalen vitpeppar efter tycke och smak
Riven muskot efter tycke och smak
2 msk solroskärnor
Gör så här
Strimla rödkålen i fina strimlor och fräs i olivolja på låg värme ca 20 minuter rör om då och då. Tillsätt kokosmjölken, riven muskot låt puttra ca 10 minuter salta peppra efter tycke och smak sist i med den rivna parmesanen rör ihop och rödkålen är färdig att serveras
Laga smaka ät och njut Lycka till
Kanelbullar ca 35 st
Fria från vitt socker glutenfria och mjölk fria
Sätt ugnen på 185 grader
Blanda direkt i en bunke 3 dl havremjölk 3 dl vatten 5 msk olivolja Blanda i en annan bunke 2 dl havremjöl jag mixar eget på glutenfria havregryn 4 dl rismjöl 3 3 msk fiberhusk 2 tsk bakpulver 3 tsk malen kardemumma
0,5 dl kokos socker Blanda samman de torra ingredienserna med mjölkblandningen jag blandar i bakmaskin, du kan också använda dig av en elvisp degen blir kladdig
Fyllning att ha i bullarna Mixa 30 dadlar 6 msk kokosolja
2 msk kardemumma 2 msk Ceylon kanel 1 tsk vanilj pulver ev lite vatten Ta ut degen på väl mjölat bakbord använd rismjöl och snåla inte. Dela degen i två delar kavla ut på ett bakplåtspapper även ett på till en fyrkant bred sen på fyllning rulla sen degen skär i ca 1 cm breda bullar lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper blir två plåtar.
Pensla bullarna varsamt med ägg och strö på hackad mandel eller kokos helt enkelt det du gillar. Grädda båda plåtarna i varmlufts ugn ca 20 minuter allt beroende på ugn Baka smaka ät och njut Lycka till
Kokos toscakaka
Fri från vitt socker, glutenfri Mjölk fri
Sätt ugnen på 185 grader
Du behöver till kladdkakebotten
6 ägg
16 urkärnade dadlar
0,75 dl olivolja
4 dl mandel mjöl
2 tsk bakpulver
3 msk Raw kakao
Mixa ägg och dadlar i en matberedare ca 4 min
Tillsätt olivolja och mixa igen
Blanda alla torra ingredienser blanda sen ner och mixa allt till en jämn smet
Lägg smeten i en form täckt med bakplåtspapper mått ca 24x34
Grädda på mitten falsen 10-12 minuter allt beroende på ugn
Under tiden gör du toppingen
Rör ihop i en kastrull och smält på svag värme
6 msk kokosolja
0,5 dl lönnsirap
0,5 dl kokos socker
1 tsk vaniljpulver
2 dl kokosmjölk
3,5 dl kokosflingor
Låt kakan svalna något innan du lägger på toppingen
Skär kakan i fyrkanter och förvara i frys
Baka smaka ät och njut
Lycka till
Nöt och Frö bröd
Sätt ugnen på 160 grader
Klä en avlång bakform med bakplåtspapper
Du behöver
2 dl sötmandel
2 dl hasselnötter
1 dl valnötter
1 dl cashewnötter
2,5 dl solroskärnor
2,5 dl pumpakärnor
2 dl skalade sesamfrön
1 dl torkade tranbär
1 msk fiberhusk
7 ägg
1 dl olivolja
Några nypor flingsalt exempelvis Himalaya
Gör så här
Blanda alla nötter, frön, fiberhusk och tranbär i en bunke
I en annan bunke vispa ihop ägg, olja och salt och häll sen äggblandningen över de torra ingredienserna rör ihop väl
Lägg röran i bakformen och ställ in i ugnen på nedersta falsen och grädda ca 60 minuter
Baka smaka ät och njut
Lycka till Towa
Hasselnötskräm
Du behöver
4 dl hasselnötter rostade, går att köpa färdiga men jag rostade mina i ugnen på 165 grader ca 30 min
Skalar dom genom att gnugga dom i en kökshandduk
2 msk flytande eko honung
3 msk raw kakao
1 tsk vaniljpulver
0,25 dl olivolja
Gör så här
Mixa rostade hasselnötter i en mixer eller matberedare tills de släpper sin olja och blir en krämig smet
Det brukar ta en stund så ha tålamod
Addera flytande honung och kakao och vanilj pulver mixa ihop tills du har en jämn smet
Sist tillsätt oljan och mixa ihop
Häll på burk och förvara i kylskåp
Laga smaka ät och njut
Lycka till
Höstig pumpasoppa 8 port
Du behöver
1 kg Butternutpumpa
4 stora morötter
1 stor purjolök
3 dl röda linser sköljes innan användning
2 buljongtärningar grönsak
5 dl kokosmjölk
Salt och nymalen svartpeppar
3 tsk torkad basilika
Gör så här
Skala och skär pumpan i bitar
Skala och dela morötterna i lika bitar
Skölj och dela purjolöken i ca 3 cm bitar
Lägg alla grönsaker, linserna och buljongtärningarna i en stor gryta täck med vatten koka upp låt sen sjuda på svag värme tills alla grönsakerna är mjuka
Ta av från plattan och mixa till en jämn smet
Sätt tillbaka på plattan tillsätt kokosmjölken gör ett uppkok
Sist salta peppra och basilika efter tycke och smak rör om
Soppan är klar att serveras
Laga smaka ät och njut
Lycka till