Läkande mat bak och mat från grunden

Här kommer jag dela recept som jag själv gillar och tycker om, och som jag hoppas du ska gilla och vilja prova.  Jag kommer fylla på rullande med start den 21/8

Fröknäcke 2 plåtar Glutenfria

Gör så här
Sätt ugnen på 165 grader 
klä två plåtar med bakplåtspapper

Rör ihop i en bunke
2 dl pumpakärnor
2 dl solroskärnor
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
2 msk mandel mjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk Himalaya salt 
5 dl vatten 
Låt stå ca 15 minuter
Bred nu ut smeten jämt fördelat på plåtarna och ställ in i ugnen ca 60 minuter allt beroende på ugn

Baka smaka ät och njut
Lycka till 


Matig Blåbärs kaka 

Glutenfri, mjölkfri och fri från vitt socker

Gör så här

Sätt ugnen på 185 grader

Klä en brödform med bakplåtspapper

Mosa 2 stora eller 3 små bananer  lägg i bunke och tillsätt

2 ägg  
3 msk mandel smör
2 tsk bakpulver

2 tsk kardemumma

1/2 kryddmått salt

och vispa ihop till en smet i ca 2 minuter

tillsätt och rör ner 

3 dl glutenfria havregryn

Lägg smeten i formen och toppa med blåbär

Sätt in i ugnen på nedersta falsen ca 30 minuter allt beroende på ugn

Tips,  bre ett lager med mandel smör på för det där lilla extra

Baka smaka ät och njut

Lycka till


Matiga banan muffins ca 12 st

Glutenfria, mjölkfria och fira från vitt socker

Gör så här

Sätt ugnen på 185 grader 

Förbered muffins formar  jag använder silikon

Vispa samman med elvisp ca 2 minuter 

2 stora bananer eller 3 små

2 ägg

2 tsk bakpulver

0.5 dl torkade tranbär

3 msk jordnötssmör sockerfritt 

Rör sen ner 3 dl glutenfria havregryn till en smidig smet

Lägg nu smeten i formarna och sätt in i ugnen på mitten falsen i ca 12 minuter allt beroende på ugn

Baka smaka ät och njut

Lycka till


Chokladbollar ca 25 st

Glutenfria, mjölkfria och fria från vitt socker

Gör så här

Mixa i en matberedare till en smetig smet

4 dl glutenfria havregryn
0,75 dl olivolja
15 urkärnade dadlar
3 msk kokosmjölk
3 msk raw kakao
1 tsk vaniljpulver
2 msk kokosflingor
0,75 dl koffeinfritt kaffe eller vanligt
Rulla bollar och rulla i kokos eller helt enkelt det du vill och gillar
Förvara i frysen
Baka smaka ät och njut
Lycka till



.

Lasagne 4 port

Glutenfri

Sätt ugnen på 200 grader

Du behöver 

850 gr vegofärs formbar
ca 600 g passerade tomater 
1 mellanstor gul lök
300 gr bönpasta plattor
500 gr keso laktosfri
500 ml kokosmjölk

Kryddor att använda

Flingsalt, nymalen svartpeppar, oregano & muskotnöt
Olivolja till stekning                                                                                 Toppa med riven parmesan

Gör så här                                                                                      Hacka löken 

Fräs löken i olivolja använd en  stor gryta                               Tillsätt nu färsen och fräs i ca 7 minuter

Tillsätt sedan de passerade tomaterna låt puttra i ca 10 minuter sist i med salt, nymalen svartpeppar och oregano allt efter tycke och smak ta bort från plattan 
Ost sås
Mixa keso och kokosmjölken till en smidig smet riv i muskot efter tycke och smak
Ta fram en ugnsfast form och varva bön plattor, 
köttfärs blandning och ostsås avsluta med ostsås toppa med riven parmesan
Sätt in i ugnen på mitten falsen ca 30 minuter 
Serveras med fördel tillsammans med en härlig salld
Laga smaka ät och njut
Lycka till


Baguette 2 stycken

Glutenfria Mjölk fria

Sätt ugnen på 250 grader

Blanda i en bunke
2 dl havremjölk 
4dl vatten
4 msk olivolja

Blanda i en annan bunke
4 dl rismjöl
2 dl havremjöl jag mixar eget på glutenfria havregryn
2 msk fiberhusk1,5 tsk flingsalt ( Himalaya)
2 tsk bakpulver

Blanda samman båda blandningarna i en bakmaskin eller för hand till en kladdig smet

Ta sedan ut degen på väl mjölat bord. Dela degen i två delar knåda och var inte rädd att använda rismjöl om du behöver och forma avlånga baguetter och vrid dom.

Lägg baguetterna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper, pudra över lite rismjöl

Sätt in en ugnsfast form med ca 2 dl vatten i botten på ugnen och sätt även in bröden och grädda på mitten falsen ca 35 minuter allt beroende på ugn

Baka smaka ät och njut

Lycka till

Rödbetssoppa 4 port

Glutenfri Mjölkfri
Du behöver 
4 stora rödbetor
6 medelstora potatisar
2,5 dl kokosmjölk
1 dl havregrädde
salt och nymalen svartpeppar
2 tsk torkad basilika
Gör så här 
Skala och skär potatisen och rödbetorna i något sånär lika delar och lägg i en gryta, täck med vatten och lägg i en grönsaksbuljong 
Koka upp och låt koka tills de mjuknat och ta av från spisen spara 0,5 dl vätska för att  att ha senare resten av kokvattnet häller du bort
Mixa nu potatisen och rödbetorna slät inga bitar, ställ tillbaka på plattan och tillsätt nu kokosmjölk, havregrädde,  vatten avkoket, basilika,  salta och  peppra koka upp ta bort från spisen färdigt att servera
Vid servering Toppa gärna med pumpa kärnor solroskärnor  havregurt och något gott bröd till
Laga smaka ät och njut
Lycka till